Yritysluotto

Yritys voi tarvita jossain vaiheessa toimintaansa ulkopuolista rahoitusta, luototusta. Yritys voi olla hyvinkin menestyvä ja toimiva, mutta aivan kuten yritystoiminnan alkuvaiheessa, voi yritykselle tulla tilanteita, missä oma rahoitus ei riitä. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi voimakkaan kasvun tarvitsemat investoinnit, yritysostot tai sitten yksinkertaisesti kassavaje. Onneksi nykyaikana yrityksillä on paljon mahdollisuuksia saada lisää rahoitusta, eikä ainoa vaihtoehto ole pankki.

Pankkilaina yrityksille

Pankkilaina on yhä vielä useimmille perusyrityksille se tavallisin keino hakea rahoitusta ja silloin yleensä se on yrityksen omistajat, jotka takaavat lainan – tai hyvässä tapauksessa yrityksen omaisuus riittää lainan takuiden kattamiseksi. Pankkilainaa on sitten saatavilla aina miljoonaluokkaan saakka, projektista ja tarpeesta riippuen.

Enkelisijoittajat

Ennen puhuttiin enkelisijoittajista, nykyään kai enemmänkin startup sijoittajista, eli yritysmaailmassa useimmiten kouliintuneista ihmisistä, joilla on varallisuutta, ja jotka ovat valmiita sijoittamaan omaa rahaansa hyvinkin riskialttiisiin yrityksiin, joilla ei välttämättä ole mitään tulevaisuutta, mutta taas toisaalla voi muutaman kymmenen tuhannen euron sijoituksella ansaita kymmeniä miljoonia. Joku onkin laskenut tilastoista niitä karmaisevia lukuja, kuinka monta riskisijoitusta keskimäärin sijoittajan pitää tehdä, että tällainen jackpot sieltä osuu kohdalle.

Yksityisluotto

Sitten puhutaan myös yksityisluotoista, missä rahanlainaajana voi olla esimerkiksi joukko yksityisiä ihmisiä joukkorahoituksen kautta, tai yksityisiä yrityksiä, jotka myöntävät lainoja myös yrityksille. Yksityisten tarjoamat yritysluotot ovat yleensä huomattavasti korkeampi korkoisia kuin esimerkiksi pankkien myöntämä rahoitus, mutta toisaalta näillä yksityisillä sijoittajilla ei ole sitä saman vastuuta kuin pankeilla on omia talletuksiaan kohtaan. Yksityiset rahoittajat käyttävät yleensä omistajiensa rahoja antaessaan luottoja, eikä kenenkään ulkopuolisen rahoja.