spot_img
KotiRyhmittelemätönLohkoketjujen mahdollisuudet rahoitusalalla

Lohkoketjujen mahdollisuudet rahoitusalalla

Lohkoketjuteknologia elää vastaa alkuvaiheitaan, mutta se on jo nyt mullistanut liiketoimintaa ja rahoitusalaa. Lohkoketjuteknologian vetovoimaisimpia tekijöitä ovat muun muassa hajautettavuus, läpinäkyvyys ja muuttumattomuus, jotka ovat houkuttelevia ominaisuuksia rahoitusalalla.

Lohkoketjuteknologiaan on kohdistettu valtavia tulevaisuuden odotuksia, eikä sitä käytetä ainoastaan kryptovaluutoissa. Sen avulla hajautetun ja avoimen tilikirjan ylläpitäminen on mahdollista. Tilikirja tallentaa tietokoneiden väliset tilisiirrot turvallisesti ja läpinäkyvästi. Teknologian avulla merkintöjä ei voi käytännössä muokata enää jälkikäteen.

Lohkoketjuteknologia otetaan usein esille, kun puheenaiheena on virtuaalivaluutta. Siitä ovat kiinnostuneet myös monet yritykset ja eri toimialat. Esimerkiksi rahoitusala voi saada siitä merkittäviä mahdollisuuksia: valuuttoja voidaan vaihtaa ja rahaa voidaan siirtää luotettavasti ja turvallisesti.

Kansainväliset rahansiirrot – muukin kuin virtuaalivaluutta

Kansainväliset rahansiirrot voivat joskus olla mutkikkaita tänäkin päivänä. Ne voivat olla monimutkaisia toimenpiteitä sekä kuluttajan että pankin näkökulmasta. Käsittely on usein työläs, kallis ja riskialtis, vaikkakin rahaa lähetetään vuosittain miljardeja euroja maasta toiseen.

Lohkoketjun ansiosta rahansiirroista voi tulle nopeampia ja helpompia. Monet pankit ovat ottaneet jo nyt lohkoketjuteknologiaa käyttöön maan rajat ylittävissä rahansiirroissa. Tämä on säästänyt paljon rahaa ja aikaa. Myös monissa kuluttajille suunnatuissa puhelinsovelluksissa hyödynnetään samaa teknologiaa. Tämä puolestaan säästää¨ ihmisiltä rahan ja ajan lisäksi vaivaa.

Lohkoketjuteknologian hyödyt kauppiaalle

 

Suurin osa rahasta kiertää pankkien muiden rahoitustoimijoiden kautta. Jokainen vaihe tuo menetelmään yhden mutkan lisää ja siirrot lisäävät usein myös kustannuksia. Tällöin niistä voi tulle kalliita. Lohkoketjuteknologia hyödyttää sekä kauppiasta että kuluttajaa.

Kauppias joutuu maksamaan vähemmän palkkioita ja muita maksuja. Kauppiaalle koituu nimittäin kustannuksia, jos asiakas maksaa esimerkiksi luottokortilla. Tämä nakertaa liiketoiminnan katetta. Lohkoketjuteknologia yksinkertaistaa maksumenetelmiä ja itse siirtoihin liittyvät kustannukset pienenevät tai poistuvat kokonaan.

Kauppias pystyy lohkoketjuteknologian avulla myös havaitsemaan asiakkaan maksukyvyttömyyden. Asiakkaan maksukyvyttömyys voi tunnetusti aiheuttaa kauppiaalle päänvaivaa ja perintäkin aiheuttaa kustannuksia. Asiakkaan maksukyky voidaan havaita välittömästi lohkoketjuteknologian avulla.

Lohkoketjuteknologian hyödyt kuluttajalle – muukin kuin virtuaalivaluutta

Kaupanteossa myös kuluttajat hyötyvät lohkoketjuteknologian avulla. Kuluttajilla on mahdollisuus ostaa virtuaalivaluuttaa verkon eri kaupankäyntialustoilta, jos se on omassa maassa laillisesti sallittua. Kuluttajat hyötyvät myös muulla tavoin.

Lohkoketjuteknologian avulla kuluttaja kohtaa todennäköisesti vähemmän huijauksia. Erilaiset verkkohuijaukset ovat tunnetusti kuluttajien riesa ja painajainen. Kun maksuissa hyödynnetään lohkoketjuteknologiaa, voidaan maksut myös peruuttaa nopeasti. Maksut voivat olla myös edullisempia verrattuna pankkipalveluiden käyttämiseen.

Lohkoketjuteknologia säästää kuluttajilta myös aikaa ja rahaa. Käteinen, sekki tai suora tilisiirto ovat turvallisimmat maksutavat, mutta niissä on haittapuolensa. Käteistä on mahdotonta jäljittää, tilisiirto on aikaa vievää ja sekki voidaan väärentää. Lohkoketjuteknologia karsii nämä ongelmat.

Pienemmät toimijatkin hyötyvät

 

Lohkoketjuteknologia on mielenkiintoinen myös esimerkiksi startup-kokoisille yrityksille, jotka kilpailevat suurien ja vakiintuneiden rahoitusyhtiöiden kanssa. Se tarjoaa tällä tavoin mahdollisuuksia pienemmille toimijoille.

Monet pienet toimijat ovat yleensä kiinnostuneita eri vaihtoehdoista perinteisille pankkipalveluille. Perinteiset pankit vaativat tyypillisesti minimitalletuksia ja palveluihin sisältyy kalliita kustannuksia. Lohkoketjuteknologian ansiosta voidaan tunnistautua digitaalisesti ja palveluita voidaan käyttää puhelimella.

Tulevaisuudennäkymät ja virtuaalivaluutta

Lohkoketjuteknologiaa on käytetty aktiivisesti virtuaalivaluutoissa. Se on itseasiassa kryptovaluuttojen toiminnan ydin. Virtuaalivaluutat ovat siis digitaalista rahaa, joita voidaan käyttää esimerkiksi vaihdannan välineenä. Ne ovat saaneet paljon mediahuomiota osakseen viime vuosien aikana. Uutiset ovat käsitelleet sekä niiden haittapuolia että niiden mahdollisuuksia.

Kryptovaluuttoja käytetään jo nyt maksutapana, mutta suuren enemmistön käytössä se ei vielä ole. Erilaiset lohkoketjuteknologiaa hyödyntävät yritykset saattavat madaltaa kryptovaluuttojen kynnystä, jolloin niiden käyttö saattaa lisääntyä.

Lohkoketjuteknologian tulevaisuudennäkymät ovat mielenkiintoiset. Yhä useampi rahoitusalan toimija ymmärtää sen mahdollisuudet, mutta pankkitoimintaa säädellään erittäin tiukasti. Jos innovatiiviset ratkaisut kehittyvät, saatetaan niille olla suopeampia tulevaisuudessa. Tällöin saatamme nähdä entistä enemmän luotettavia ja läpinäkyviä rahoitusalan lohkoketjumahdollisuuksia.  
 

Viimeisimmät artikkelit