spot_img
KotiRyhmittelemätönOstotoimeksiannot yleistyvät asuntokaupassa

Ostotoimeksiannot yleistyvät asuntokaupassa

Asuntomarkkinoillamme on perinteisesti käytetty välittäjiä vain asuntojen myynnissä. Monissa muissa maissa, esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Englannissa, on yleistä, että ostajalla ja myyjällä on molemmilla omat välittäjänsä asuntokaupassa. Ilmiö on yleistymässä myös meillä Suomessa. Yhä useampi suomalainen löytää etsimänsä uuden kodin tai sijoitusasunnon kiinteistönvälittäjän avulla. Sp-Kodissakin ostotoimeksiantosopimuksia tehdään koko ajan yhä enemmän.

– Näyttää siltä, että ostotoimeksiantojen suosio kasvavaa asuntomarkkinoillamme. Meidän asiakkaistamme monet kertovat päätyneensä antamaan uuden kodin tai sijoitusasunnon etsimisen välittäjälle ajanpuutteen takia, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Kiireisessä työarjessa tai perheen ruuhkavuosien keskellä ei aika yksinkertaisesti riitä asunnon hankintaan tai kodinvaihtoon kunnolla keskittymiseen.

– Myös vanhukset ja liikuntarajoitteiset, töiden perässä kotipaikkakuntaa vaihtavat tai ulkomailta Suomeen palaavat käyttävät yhä useammin välittäjää uuden kodin etsimisessä. Heillä on harvoin mahdollisuuksia kiertää tutustumassa myynnissä oleviin asuntoihin, Rantanen jatkaa.

– Asiakkaamme ovat myös kertoneet halunneensa ottaa oman välittäjän asunnon valinta- ja ostoprosessiin välttääkseen huonot kaupat. Ammattitaitoinen välittäjä osaa arvioida kiinnostavan kohteen ja kaupan riskit ja kannattavuuden sijoituskohteena paremmin. Asunnonostajista on tullut varovaisempia ja harkitsevaisempia myös varmasti osin esimerkiksi siksi, että julkisuudessa on jo pitkään puhuttu paljon hometaloista ja vanhojen taloyhtiöiden isoista korjausveloista.

Riskitön ostotoimeksianto kannattaa monestakin syystä

– Se tulee monelle ostotoimeksiantoa harkitsevalle positiivisena yllätyksenä, että ostotoimeksianto ei sido asiakasta mihinkään, eikä siinä voi hävitä mitään, sanoo Rantanen. – Se vain tarjoaa lisämahdollisuuksia asiakkaan tarpeita ja toiveita vastaavan asunnon löytymiseen.

– Ostotoimeksiantosopimuksella välittäjät etsivät nimenomaisesti vain sellaisia asuntoja, jotka eivät ole vielä myynnissä. Asiakas voi sopimuksessa määritellä hakukriteerit halutessaan jopa kadun tai taloyhtiön tarkkuudella, Rantanen jatkaa. – Asiakas voi myös itse etsiä asuntoa samaan aikaan. Jos hän sattuu löytämään sen oikean toisen välitysfirman tai välittäjän valikoimista, on täysin ok. Sitten meidän sopimuksemme vain raukeaa. Välittäjä ei lähetä tuolloin laskua perään.

– Ja jos taas se oikea uusi koti tai sopiva sijoitusasunto löytyy ostotoimeksiantosopimuksen kautta ja kaupat syntyvät, maksaa ostaja välityspalkkion. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tässä tilanteessa myyjä on saanut asunnolleen ostajan kuin tarjottimella. Hän välttyy asunnon myyntiinlaittoprosessilta ja välityspalkkiolta, Rantanen jatkaa. – Siksi myyjä on usein valmis huomioimaan tämän hinnassa. Monissa tapauksissa asunnon myyjä on ehtinyt pitkään itsekseen miettiä kodin vaihtoa ja asunnon myyntiin laittoa.

– Sp-Kodissa ostotoimeksiantosopimusten kautta haetaan parhaillaankin kaikenkokoisia asuntoja eri puolilta Suomea, pienistä yksiöistä isoihin perheasuntoihin. Yhä useampi tuntuu ottavan mahdollisuuden käyttöönsä ymmärrettyään, ettei tosiaan voi hävitä tätä kautta yhtään mitään. Ostotoimeksianto tarjoaa asuntoa etsivälle helpon tavan löytää se oikea ja välttää hintakilpailu täysin riskittä, korostaa Jukka Rantanen.

Viimeisimmät artikkelit