spot_img
KotiRyhmittelemätönSurffaa verkossa huoletta – ota käyttöösi VPN

Surffaa verkossa huoletta – ota käyttöösi VPN

Yhä enenevissä määrin ihmisten päivittäiset ja arkiset asiat siirtyvät verkkoon. Hoidamme verkossa pankkiasiamme, käymme työpalavereita, juttelemme ystäviemme kanssa ja varaamme lomamatkamme. Kaikki samassa paikassa, verkkoympäristössä, suoraan kotikoneelta tai älypuhelimesta.

Samaa vauhtia on noussut myös verkkoturvallisuuden merkitys jokaisen ihmisen arjessa. Enää verkossa ei kannata liikkua ilman, että on huolehtinut asianmukaisesti turvautumisesta verkon vaaroja vastaan, eikä se toki koskaan ole suotavaa ollutkaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että virustorjuntasi ja palomuurisi ovat kunnossa.

Pahimmassa tapauksessa verkosta salakavalasti koneellesi pääsevät virukset ja heikosti rakennettu tietoturva mahdollistavat sen, että verkkohakkeri pääsee käsiksi kaikkiin tietoihisi. Laajuudessaan epämiellyttävä ja vastanmielinen esimerkki tästä asiasta nähtiin syksyllä Suomessa. Psykoterapiakeskus Vastaamon tietokantaan tehty murtautuminen paljastui, ja murtautuja oli onnistunut anastamaan paljon ihmisten henkilökohtaisia tietoja.

Verkkoon yhdistämisen periaate ja riskit

Kun käytät internettiä laitteellasi (tietokone tai puhelin), yhdistät sillä suoraan internettiin ja verkkosivustoon, jonne olet matkalla. Koska kaikki toiminta tapahtuu suoraan laitteestasi, voivat ulkopuoliset päästä näkemään mitä verkossa selailet ja miten toimit. Tässä tilanteessa henkilökohtaiset tietosi asettuvat aina vaaraan.

Suurimmillaan riski on silloin, kun verkkoyhteytesi kulkee julkisen (avoimen) wifi-verkon kautta. Jos käytät salasanoja vaativia palvelua avoimessa verkossa, voi tietojasi havitteleva saada ne välistä haltuunsa ilman suurempaa vaivaa. Avoimien verkkojen suhteen ei kannata olla missään nimessä sinisilmäinen, vaan suhtautua aina varauksella.

Mikä on VPN?

VPN tulee englanninkielisestä sanasta Virtual Private Network, joka suoraan suomennettuna tarkoittaisi virtuaalista yksityistä verkkoa. Suomessa käytetään kuitenkin yleisesti termiä virtuaalinen erillisverkko. VPN on loistava työkalu turvautua verkon erilaisilta uhkilta helposti.

Kun normaalisti laitteesi on suoraan yhteydessä verkkoon, luo VPN tähän prosessiin yhden uuden vaiheen. Ennen kuin laitteesi yhdistää verkkoon, se kiertää yhteyden VPN-palvelimen kautta. Näin ollen, jos vaikka menet avast-antivirus.fi -sivustolle, kiertää verkkoliikenne ensin VPN-palvelimen kautta, jolloin oikea IP-osoitteesi ei näy yhdistäessä, vaan sivustolle näkyy VPN-palvelimen IP-osoite.

Tämä takaa sen, että vastaanottaja ei voi tietää, kuka pyynnön VPN-palvelimen kautta on lähettänyt. VPN tarjoaa mahdollisuuden suojautua myös avoimien wifi-verkkojen riskeiltä tehokkaasti, ja näin ollen voit huoletta selata nettiä esimerkiksi ulkomailla, jossa ilmainen avoin verkko houkuttelee äärimmäisen kalliin mobiilidatan käyttämisen sijaan.

VPN-palvelun tarjoaja antaa yleensä mahdollisuuden yhdistää myös useampaan eri palvelimeen. Jos vaikka haluat katsoa suosikkisarjaasi suoratoistopalvelusta, mutta tätä ohjelma ei ole nähtävissä Suomessa, voit periaatteessa kiertää maahan kohdistuneen eston (geoblokin) VPN:n avulla. Käytännössä VPN-yhteyden avulla voit ohjata verkkoliikenteesi tulemaan yhdysvaltalaiselta palvelimelta tai mistä vain, joka mahdollistaa sarjan näkemisen.

Nykyään toki monet suoratoistoalustat ovat taitavia myös blokkaamaan geoblokin kiertäjät tunnistamalla VPN-palvelimilta tulevan yhteyden, joten aina tämäkään ei toimi.

Miten saan VPN käyttööni?

VPN ei ole laitteisiin sisään rakennettu palvelu, vaan joudut hankkimaan sellaisen jostain. Useimmat tietoturvayhtiöt tarjoavat VPN-palveluita kuukausihintaan, eivätkä ne ole yleensä kalliita. Keskimäärin saat VPN-palvelut käyttöösi alle viiden euron kuukausihintaan. Voit kysyä palveluita myös operaattorilta, jotka saattavat tarjota liittymäsi ohessa VPN-paketin edullisemmin.

Tarjolla on toki myös ilmaisia vaihtoehtoja, mutta niitä ei voi suositella. Ilmainen VPN sisältää aina riskinsä siinä, missä ilman VPN:ää selaaminenkin. Ole siis erityisen varovainen, jos lataat ilmaiseksi VPN:än ja varmistu siitä, että voit luottaa kyseiseen palveluntarjoajaan. Lisää aiheesta voit lukea esimerkiksi täältä: ilmainenvpn.fi.

Kannattaa kuitenkin hankkia VPN, sillä vain sen avulla olet verkossa turvassa ylimääräisiltä katseilta. Eihän kukaan tykkää, että heidän tekemisiään seurataan kotona, joten miksi kukaan haluaisi, että hänen tekemistään verkossa seurattaisiin?

Viimeisimmät artikkelit