spot_img
KotiRyhmittelemätönBitcoinin arvo

Bitcoinin arvo

Bitcoinin hinta on ollut viime kuukausina sijoittajien keskuudessa eniten keskustelua herättänyt aihe. Ja miksipä ei? Bitcoinin arvo on jo useaan otteeseen murskannut aiemmat huippulukemat. Aikaisemmin lähinnä kokeilijat ja amatöörisijoittajat ovat sijoittaneet Bitcoiniin, mutta nykyään suuret ja tunnetut yritykset, joilla on valtavasti käteistä, ovat kiinnostuneita ottamaan Bitcoinin maksuvälineekseen.

Pitkän ajan trendi on ylöspäin

Bitcoin on maailman tunnetuin ja suurin kryptovaluutta, ja sen kehitys kiinnostaa kryptovaluuttasijoittajia nykyään suuresti. Bitcoinin arvo on ollut jossain vaiheessa yli 60 prosenttia kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlasketusta arvosta. Tällä hetkellä Bitcoinin markkina-arvo on yli 1,2 biljoonaa dollaria. Verrattuna muihin kryptovaluuttoihin tämä on murskaava summa, mutta se ei tarkoita, että vain Bitcoiniin kannattaisi sijoittaa.

Bitcoin-kryptovaluutta oli vuoden 2018 alussa laskusuunnassa, sillä se saavutti silloisen huippunsa, lähes 20 000 dollaria, joulukuussa 2017. Vaikka markkinoilla aiemmin arvioitiin, että lukua ei ylitettäisi koskaan, se arvio on nyt osoittautunut virheelliseksi. Bitcoin on yli kolminkertaistanut korkeimman arvonsa ja saavutti uuden ennätyksen marraskuussa 2021, jolloin yhden Bitcoinin arvo oli yli 68 000 dollaria.

Kryptovaluutta vs. fiat-raha

Jotta Bitcoinin arvoa voidaan täysin ymmärtää, on tärkeää ensin ymmärtää muiden perinteisten valuuttojen merkitys. Fiat-rahaa käyttävät hallitukset ja keskuspankit talouden säätelemiseen. Termi ”fiat” tulee latinasta ja tarkoittaa ”laillista” tai ”virallista”. Fiat-valuutan arvo perustuu ainoastaan ja yksinomaan siihen, että sen liikkeellelaskija on julistanut sen viralliseksi kaupankäyntivälineeksi. Eurosetelit ovat pelkkiä paperinpalasia, joilla ei ole kultaa tai muuta arvokasta takausta. Myös euroja käsitellään nykyisin bitcoinien tapaan usein digitaalisesti.

Euron (ja muiden fiat-valuuttojen) arvo perustuu ennen kaikkea luottamukseen. Bitcoinin taustalla on oltava sama luottamus, mutta sillä on muitakin perusteita. Bitcoinin arvo perustuu myös siihen, että se ei ole pelkkä valuutta. Bitcoin on sekä maksumekanismi että virtuaalivaluutta. Maksujärjestelmä on pohjimmiltaan satojen palvelimien maailmanlaajuinen verkko. Bitcoinilla on jo miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa.

Arvo kysynnän ja tarjonnan mukaan

Bitcoinin arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tässä taloudessa ei ole määrättyjä tai hallittuja hintoja. Internetin kauppapaikoilla vallitseva vaihtokurssi määräytyy kulloinkin näillä alustoilla tapahtuvien ostojen ja myyntien perusteella. Nykyään on jo satoja tunnettuja kryptovaluuttapörssejä. Näiden lisäksi on paikallisia pörssejä, kuten suomalainen Coinmotion ja Northcrypto, sekä pienempiä pörssejä.

Bitcoin ei ole minkään tietyn tahon (kuten valtion tai keskuspankin) hallinnassa, eikä sillä käydä kauppaa osakepörsseissä, joten sen hinta on käytännössä epävirallinen luku. Vuosien mittaan kuitenkin Coinmarketcap-sivuston hinnasta on tullut Bitcoinin standardihinta. Coinmarketcap-sivuston perusti henkilö, joka tarjoaa Bitcoin-noteerauksia maailman parhaista kryptovaluuttapörsseistä. Lukema on lähinnä painotettu keskiarvo. Mitä enemmän kussakin pörssissä käydään kauppaa, sitä suurempi painoarvo sillä Coinmarketcapin on laskennassa.

Käytä turvallisia alustoja

Kryptovaluutat ovat digitaalisia valuuttoja, mikä korostaa sitää, että niihin kannattaa sijoittaa pankin sijasta internet-alustojen kautta. Turvallisilla ja suosituilla kaupankäyntialustoilla on enemmän auktoriteettia ja tietoa, ja niillä on paremmat valmiudet turvata rahasi kryptovaluuttojen osalta. Niiden sijoitustavat ovat myös paljon monipuolisempia kuin pankkien rahoitusvälineet.

CFD-kaupankäynti edellyttää jonkin verran asiantuntemusta, joten jos olet uusi näissä kaupoissa, voit ainakin aluksi jättää siihen erikoistuneet alustat. eToro on eräänlainen sosiaalinen kaupankäyntiverkosto, jonka avulla käyttäjät voivat käydä kauppaa rahoitusvaroilla. Alusta sopii kaiken tasoisille sijoittajille aloittelijoista asiantuntijoihin.

Voit ottaa kryptovaluuttasalkkusi mukaan joka päivä alustojen omien mobiilisovellusten ansiosta, joiden avulla voit käyttää sitä mistä tahansa. Esimerkiksi eToro käyttää SSL-salausta taatakseen, että kaikki tapahtumat ovat turvallisia, ja sen sosiaalisen kaupankäynnin alusta tarjoaa vinkkejä sijoittamiseen.

Viimeisimmät artikkelit