spot_img
KotiRyhmittelemätönGameStop osake

GameStop osake

GameStopin osakekurssi laski vuosien ajan jatkuvasti. Osakkeen 12 kuukauden pohja-arvo oli jo 5,88 dollaria. Redditin keskustelupalstan, Wallstreetbetsin ja piensijoittajien voimin osake lähti kuitenkin rakettimatkalle. Osakekurssi kehittyi 7000 prosenttia hyvin lyhyessä ajassa.

Short squeeze -ilmiö sai aikaan valtavan nousun. Yrityksen osake oli vahvasti shortattu. Sijoittajat olivat myyneet osakkeitaan. Tavoitteena on ostaa osakkeet takaisin alempaan hintaan. Jos luulo oli väärä ja osake nousee, shorttaajan on ostettava ne takaisin korkeampaan hintaan. Mikäli osakkeen hinta nousee dramaattisesti, shorttaaja haluaa ostaa sitä voimakkaasti, sillä muuten hänen tappionsa kasvavat valtaviksi.

GameStop:lla on kovia kilpailijoita

Viime vuosien aikana pelaamisen suosio on kasvanut entisestään. Se ei ole silti avittanut GameStopia, koska sen liiketoiminta on disruptoitu. Yrityksen tulomalli perustuu videopelien ja elektroniikan myyntiin fyysisissä toimipisteissä sekä omaan verkkokauppaan. Pelien ostaminen verkosta on nykyään yleistä lähes kaikkialla maailmassa. GameStop kilpailee verkossa Amazonin, Walmartin, Best Buyn ja muiden alan jättiläisten kanssa.

Short Squeeze on johtanut erityisesti sosiaalisessa mediassa moniin kommentteihin, joiden mukaan markkinat ovat täysin irti todellisuudesta ja että osakemarkkinat voidaan sulkea, koska ne ovat niin irti todellisuudesta. Yhteenvetona voidaan todeta, että markkinoiden irrationaalinen käyttäytyminen ei ole mitään uutta. Kuplat, järjetön käyttäytyminen ja nopean rikkauden etsiminen ovat olleet osa sijoitushistoriaa niin kauan kuin ihmiset ovat sijoittaneet.

Gamestopin ainoana erityispiirteenä on se, että yksittäisen tahon sijasta short squeeze oli epäorganisoidun toiminnan tulos. Ongelmana on se, että kun ilmiö alkoi levitä yleiseen mediaan, eri tahot alkoivat säännellä Gamestopin osakkeiden ostoja ja optiokauppaa. Robinhood-sovellus, jota nämä Reddit-käyttäjät käyttivät, poisti hetkeksi Gamestopin osakkeet ja osto-optiot, kuten teki myös monet muut yhdysvaltalaiset välittäjät. Samaan aikaan yksityishenkilöt saivat sulkea optiot ja myydä Gamestopin osakkeensa, mikä hyödytti shorttaajia.

Miltä yrityksen tulevaisuus näyttää?

GameStopin tulevaisuutta yrityksenä määrittää merkittävä siirtyminen videopelien myynnistä kattavien palvelujen tarjoamiseen retro- ja kilpapelaajille. Suuren kysynnän vuoksi, erityisesti kilpaurheilun suosion kasvaessa, tätä alaa pidetään erittäin tuottoisana vaihtoehtona. Siirtymän on onnistuttava, jos yritys haluaa selviytyä.

Yhtiö avaa retropelaamiseen erikoistuneita myymälöitä, jotka tarjoavat palveluja pelaajille, jotka haluavat pelata vanhoja tai uusia ajopelejä. Gamestop on jo avannut muutamia kokeilumyymälöitä Yhdysvalloissa. Nämä kaupat keskittyvät fyysisiin konsoleihin, kuten Nintendo Game Boy:hyn tai PlayStationiin.

GameStop on myös ostanut internet-kasinon yrittäessään tarjota nälkäisille pelaajille sitä, mitä he haluavat. Yrityksen viimeaikaisia yritysostoja voidaan pitää keinona sopeutua nykyaikaiseen tapaan, jolla pelejä myydään. GameStop on säilyttänyt vahvan asemansa videopelimarkkinoilla Amazonin kaltaisten vähittäiskauppiaiden aiheuttamasta kilpailusta huolimatta. Yrityksen on kuitenkin todennäköisesti jatkettava innovaatioinvestointeja, jos se haluaa selviytyä.

Ala ollut suuressa muutoksessa

Kukaan ei tiedä, mitä seurauksia tammikuussa 2021 tapahtuneesta massiivisesta noususta ja heilahtelusta on, mutta voimme kaikki olla varmoja siitä, että se ei unohdu pian. On perusteltua olettaa, että tämä tapaus jää pörssitapahtumien historiaan ainutkertaisena tapahtumana. GameStop on perustettu jo 1984 ja esimerkiksi vuonna 2016 sen henkilöstön koko oli 20 000 henkeä. Mistään pienestä yrityksestä ei ole siis kyse, toisin kuin sosiaalisen median kommenteista on voinut saada kuvan.

Pelin myynnissä on tapahtunut hieman samanlainen muutos, kuin elokuvien ja musiikin. Aiemmin myös elokuvat ja musiikki ostettiin fyysisesti kivijalkakaupoista, mutta nykyisin sekä pelit, musiikki, että elokuvat ladataan tai striimataan suoraan netistä. Tällä on väistämättä suuri vaikutus osakemarkkinoihin sekä yritysten arvostuksiin.

GameStop on vahvassa asemassa ja voi toimia nopeasti. Sen on kuitenkin vältettävä virheitä sopeutuessaan muuttuviin markkinaolosuhteisiin. Yhtiö tarjoaa jatkossakin videopelejä ja muuta teknologiaa, mutta asiakkaiden on voitava ostaa tällaisia tuotteita myös verkosta.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Viimeisimmät artikkelit