spot_img
KotiVinkkiRB: Miten löydät itsellesi parhaan pankin?

RB: Miten löydät itsellesi parhaan pankin?

Meistä jokainen tarvitsee pankkitilin. Pankkitilin lisäksi tarvitset nykypäivänä ainakin pankkikortin – joko debit kortin tai luottokortin. Ilman verkkopankkiakaan ei nykypäivänä pärjää. Myös lainoja ja luottoja tarvitaan elämän aikana moniin eri tarkoituksiin. Monet ottavat asuntolainaa ja myös kulutusluottoja, auto luottoja ja muita pienempiä summia nostetaan tarpeen mukaan. On monia pankkeja ja lainantarjoajia joiden kautta luotot ja lainat onnistuvat helposti. Pankkien palveluissa on isoja eroja ja pankkien veloittamat palvelumaksut myös eroavat paljon toisistaan.

Jos tarvitset pankista sijoitusneuvontaa on myös hyvä huomioida eri pankkien tarjoamat palvelut ja tarkastella lähemmin eri pankkien tarjoamien sijoituspalveluiden laatua.

Pankkien kilpailuttaminen kannattaa, varsinkin jos oma elämäntilanteesi tai omat pankkitarpeesi muuttuvat. Esimerkiksi jos olet hakemassa uutta lainaa kannattaa aina kilpailuttaa eri pankkien lainat. Kilpailuttamalla pankkeja voit saada huomattavat säästöt lainojen koroissa ja marginaaleissa sekä nosto- ja palvelumaksuissa. Pankin vaihtaminen on nykyään myös melko helppoa. 

Kun kilpailutat pankkisi kannattaa olla tarkkana että valitsee taloudellisesti järkevimmän ja käytännöllisimmän vaihtoehdon. Varmista että pankki johon olet vaihtamassa on juuri sinun yksilöllisiin tarpeisiin sopiva.

Alla voit lukea mitkä kolme tärkeää seikkaa kannattaa huomioida erityisen tarkasti kun kilpailutat pankkeja ja harkitset pankin vaihtoa.  

1. Hintavertailu pankkien välillä on vaikeaa ja säästöjä voi saada myös vaihtamatta pankkia

Eri pankkien kustannusten vertaileminen on vaikeaa koska jotkut pankit perivät palveluistaan kiinteitä kuukausimaksuja, ja toiset pankit veloittavat jokaisesta transaktioista erikseen tapahtumakohtaisesti. Monilla pankeilla on usein myös erilaisia perhe- ja keskittämisetuja. 

Pankkien hintavertailu on hyvä tehdä analysoimalla mitkä tarkalleen ovat ne pankkipalvelut jota itse käytät ja tarvitset. Jos sinulla on jo asuntolaina myös sen koron ja marginaalin voi kilpailuttaa. Varsinkin jos olemassa olevan lainan marginaali on huomattavasti korkeampi kuin nyt saatavissa lainoissa keskimäärin, on kilpailuttaminen järkevää.

Oman asuntolainan marginaalia voi myös saada pudotettua olemalla suoraan omaan pankkiinsa yhteydessä. Joskus oma pankki on valmis laskemaan marginalia, jos korkojen kehitys on ollut senkaltaista että korot yleisesti ovat laskeneet markkinoilla.

Jos mietit pankin vaihtamista on palvelumaksujen ja lainaehtojen ja -marginaalien lisäksi hyvä tarkastella mitä kyseisillä pankeilla on tarjota pankki- ja luottokorttien sekä erilaisten säästötilien osalta. Myös pankissa olevat sijoitukset ja pankin kautta mahdollisesti otetut vakuutukset kannattaa huomioida. 

2.  Pankin vaihdossa asuntolainan pois maksaminen voi tuoda lisäkuluja

Jos päädyt vaihtamaan pankkia ja sinulla on asuntolainaa, se maksetaan yleensä pois uudesta pankista nostettavalla uudella lainalla. Jos saat paremman lainatarjouksen uudesta pankista pitää sinun olla tarkkana että voit maksaa vanhan pankin lainasi pois ennenaikaisesti. Yleensä tämä onnistuu mutta poikkeuksiakin on.

Useimmiten kuluttajalla on oikeus maksaa laina pois kerralla, mutta jos sinulla on esimerkiksi kiinteäkorkoinen laina kerralla maksaminen ei ehkä onnistu ilman että pankki vaatii korvauksia.   

3.  Huomioi sijoituksissa nämä kun olet vaihtamassa pankkia

Jos sinulla on osakkeita tai muita arvopapereita pankin arvo-osuustilillä voit siirtää ne uuden pankin arvo-osuustilille myymättä niitä välillä pois. Muista että otat talteen tiedot omistusten hankintahinnasta. Näillä on merkitystä verotuksessa jos jossain vaiheessa realisoit omistuksia. Hankintahintatietojen avulla myös tiedät miten hyvin sijoituksesi ovat kasvaneet. . 

Jos sinulla on rahastosijoituksia niiden siirtäminen uuteen pankkiin ei suoraan onnistu. Joudut realisoimaan omistamasi rahasto-osuudet ja ostamaan niiden tilalle uudet rahasto-osuudet uudesta pankista. Veroseuraamusten takia tämä ei ole suositeltavaa tai kannattavaa, jos et ole muusta syystä realisoimassa rahastosijoituksiasi. Rahastosijoitukset kannattaakin pankkia vaihtaessa useimmiten jättää vanhaan pankkiin kasvamaan korkoa.

Kilpailuttamalla ja tutkimalla itsellesi parhaan palvelun tarjoavat pankit voit säästää kuluissa ja koroissa huomattavia summia. Pankkien kilpailuttaminen voi olla taloudellisesti kannattavaa ja  tuoda sinulle huomattavia kustannussäästöjä, mutta tarkkana kannattaa olla ennenkuin lähtee vaihtamaan pankkia.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Viimeisimmät artikkelit