spot_img
KotiAjankohtaistaAloittavalle yrittäjälle vinkkejä

Aloittavalle yrittäjälle vinkkejä

Tämän artikkelin tarkoituksena on tuoda aloittelevalle yrittäjälle mieleen asioita, joita hän ei ehkä ole muistanut tai huomannut ajatella. Artikkelin pohjalla on oma yli 30 vuoden yrittäminen sekä toimiminen yrittäjien mentorina ja kouluttajana vuosia. Näiden vuosien aikana olen tavannut ja tutustunut moniin aloitteleviin sekä jo vuosia yritystoimintaa harjoittaneisiin yrittäjiin, joilla heilläkään ei välttämättä ihan kaikkea tarvittavaa tietoutta ole ollut, kunhan ovat pärjänneet omalla ammattitaidollaan.

Hoida rahoitus kuntoon

Yksi aloittelevan yrityksen isoin kysymys on rahoitus, Mistä saada rahoitus ja miten järjestellä omaa talouttaan. Tähän tarjoaa laskureita ja apuja mm. maksuvapaa.fi sivusto, sillä siinä vaiheessa kun ottaa sen askeleen oman yrityksen perustamiselle, pitää olla oman talouden tilanne selvä.

Uusi yritys harvoin lähtee samantien taloudellisesti lentoon ja omille siivilleen. Ei ole lainkaan harvinaista ettää startup yritys toimii jopa ensimmäiset vuodet täysin tappiolla ja yrittäjän pitää rahoittaa yrityksen toiminta joko omista varoista tai saamalla yritystoimintaan mukaan toisia sijoittajia. Isommat yritykset toimivatkin nimenomaan sijoittajien tuoman rahan avulla, tavoitteena isot markkinaosuudet.

Yksi hyvä paikka startup yrittäjälle on tutustua Business Finlandin tarjoamiin palveluihin ja sieltä jatkaa ELY-keskuksien tarjoamien palveluiden ja asiantuntijoiden pariin. Näistä palveluista varmasti löytyy apua, kunhan yrittäjä itse ymmärtää sen perusasian, ettei kaikkea tarvi itse osata tehdä, eikä tehdä yksin.

Tee yrityksellesi suunnitelma

Suunnitemallisuus ei ole pahe, vaan siitä kaikki kehittäminen lähtee. Jos laitat yrityksen pystyyn ilman suunnitelmaa, voi rahoituksensakin saaminen olla vaikeampaa. Mitä parempi suunnitelma yrityksellesi muodostuu, sitä helpompi sinun on saada mukaan rahoittajia ja ymmärtää myös itse omaa liiketoimintaasi. Tämän suunnitelman nimi on nimeomaan liiketoimintasuunnitelma, ja se pitää sisällään niin yrityksen toiminnot, markkinoinnin, rahoituksen kuin tulevaisuuden myyntibudjetteja ja tavoitteita. Suunnitelman tulee olla realistinen mutta samalla tavoitteellinen. Ei esimerkiksi ole järkeä tehdä myyntisuunnitelmaa, joka perustuu tavoitteelle, jonka tiedät 100 % varmuudella saavuttavasi. Tee suunnitelma, jossa oikeasti on tavoitteellisuutta, ja joka vaatii sinulta sekä työtä että onnistumisia. Suomen Yrittäjät auttaa tässä hyvin alkuun jo ilman jäsenyyttäkin. Jäsenyys Suomen Yrittäjissä on myös asia, jota kannattaa miettiä.

Kerää oma turvaverkosto

Sana turvaverkosto on ehkä turha sana, mutta se tarkoittaa sitä, että älä missään nimessä tee kaikkea yksin. Liian moni suomalainen yrittäjä on kaatunut siihen ”en ole koskaan pitänyt lomaa” lauseeseen. Ei ole tyhmää myöntää, ettei osaa kaikkea vaan nimenomaan on järkevää itse tehdä se mitä osaa, ja kenties siihen päälle vähitellen opetella joitain asioita omasta liiketoiminnasta sen gore-osaamisen ohelle

Yksi erittäin suositeltava asia aloitteleville yrittäjille on ympäri Suomea järjestettävät maksuttomat yrittäjän ammattitutkinnot. Yrittäjän ammattitutkinto käy läpi yrittämiseen liittyviä asioita perusteellisesti ja yrittäjiä ovat kouluttamassa toiset yrittäjät ja alojen ammattilaiset. Lisäksi koulutuksen ohessa on tarjolla mentorointia, joka monesti auttaa aloitteleva yrittäjää löytämään sen oman suunnan omalla yritykselleen.

Aloittaneet yritykset 2. neljännes 2018

Luota asiantuntijoihin

Luota asiantuntijoihin ja tilastotietoon. Älä luota omaan MUTU-tietoon, sillä se ei useinkaan kerro koko totuutta ja saattaa viedä päätöksissä väärään suuntaan. Tee myös oman alasi markkinaselvitys tavalla tai toisella, sillä et voi lähteä ilman tietoa markkinoista tarjoamaan palveluitasi uutena yrittäjänä, tai siis voit, mutta ei kannata. Muista myös luoda jotain uutta, pelkästään jo olemassa olevaa kopioimalla ei koskaan ole luotu menestystarinoita.

Jos et itse ole rahoitusalan ammattilainen, luota pankkeihin ja tilitoimistoihin. Jos et ole sisällöntuotannon ammattilainen, pyydä apua joltakin joka osaa käsitellä kuvia ja tuottaa tekstiä. Olet kuitenkin oman alasi ammattilainen, joten suunnittele sen ympärille oma liiketoimintasi ja hae sekä luo tarvittavat verkostot sen ympärille ja kehitä itsellesi myös jonkinlainen exit-suunnitelma sekä yritystoiminnan myynnin kannalta, kuin myös sen, että yritys ei lähde koskaan kunnolla toimimaan. Tilastojen valossa vain joka toinen yritys on enää toiminnassa viiden vuoden päästä aloittamisesta – haluatko sinä aloittaa yrityksen, joka elää vielä yli viiden vuoden päästä? Noudata siis vähintään näitä neuvoja tai edes huomioi kertomamme asiat.

Viimeisimmät artikkelit