spot_img
KotiAjankohtaistaStartup rahoitus ja lainaraha

Startup rahoitus ja lainaraha

Melkein kaikki yritykset tarvitsevat aloitusvaiheessa ulkopuolista rahoitusta. Startup-yrityksille onkin saatavilla monia erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, mutta niiden saaminen riippuu monesta seikasta. Kaikki saatavilla olevat vaihtoehdot eivät sovi jokaiselle yritykselle ja ennen rahoituksen hakemista kannattaakin vertailla vaihtoehtoja ja miettiä, mikä niistä sopii omalle startupille.

Paras vaihtoehto yrityksen kannalta on se, että yrittäjä voi rahoittaa sen omilla säästöillään. Näin yrityksellä ei ole lainaa eikä yrittäjän tarvitse huolehtia rahoituksen takaisinmaksusta.

Pankkilaina yritykselle

Monet pankit myöntävät kulutusluottoja ja luottokortteja uusillekin yrityksille ja startupeille. Jotta pankista voi lähteä hakemaan lainaa uudelle yritykselle, startupilla tulee olla kattava yrityssuunnitelma ja hyvä rahoitussuunnitelma. Pankista voi hakea kulutusluottoja jopa satoihin tuhansiin tai parhaassa tapauksessa miljooniin euroihin asti.

Pankki tosin vaatii yleensä jonkinlaisia vakuuksia lainaa vastaan. Vakuutena voi toimia esimerkiksi yrityksen omistamat liiketilat, tontti tai inventaatio.

Julkinen rahoitus

Yritykset voivat hakea julkista rahoitusta eri kanavien kautta yrityksen eri elinkaaren aikana. Aloittelevat ja uudet yritykset voivat hakea rahoitusta esimerkiksi Finnveran tai ELY-keskuksen kautta. Nämä kaksi tahoa palvelevat erityisesti startup -yrityksiä.

Hyvä rahoituskeino aloittelevalle yritykselle on esimerkiksi starttiraha, jota voi hakea ennen kuin yritys on perustettu ja laitettu paperille. Starttirahan hakemiseen kannattaa siis perehtyä hyvissä ajoin.

Joitakin julkisen rahoituksen kanavia ovat esimerkiksi ELY-keskus, Finnvera, Business Finland ja Sitra. ELY-keskuksen kautta voi saada esimerkiksi kuljetustukea ja maaseudun yritysrahoitusta. Finnvera hoitaa puolestaan yrityslainoja ja -takauksia. Business Finland auttaa rahoittamaan toimintaa yrityksen eri vaiheissa. Sitran hankkeet puolestaan liittyvät yleensä muun muassa kiertotalouteen, koulutukseen sekä ilmastoratkaisuihin.

Joukkorahoitus

Viime vuosien aikana joukkorahoitus on saanut paljon huomiota ja sen suosio on ollut kasvussa. Suomessakin on muutamia alustoja joukkorahoitukselle ja kansainväliset alustat ovat myös yritysten käytettävissä. Kansainväliset vaihtoehdot ovat hyvä idea esimerkiksi sellaisille startup -yrityksille, joiden tarkoituksena on hankkia tulevaisuudessa kansainvälistä jalansijaa.

Joukkorahoitusta voi hakea kahdella tavalla: joko sijoitus- tai lahjoituspohjaisesti. Sijoituspohjaisessa joukkorahoituksessa sijoittaja auttaa yrityksen rahoittamisessa tiettyä yrityksen osuutta vastaan. Lahjoituspohjaisessa vaihtoehdossa rahoittaja saa vastikkeen, kuten alennuksen tuotteesta tai itse tuotteen. Joskus lahjoituspohjaisessa toiminnassa lahjoittajan on mahdollista esimerkiksi saada etuoikeus tuotteen ostamiseen tai mahdollisuus ennakkotilaamiseen.

Joukkorahoitus ei kuitenkaan ole ihan jokaiselle yritykselle sopiva vaihtoehto. Sen sopivuus perustuu paljon yrityksen ideaan ja toimintamalliin. Joitakin suosittuja joukkorahoituskanavia ovat esimerkiksi Invesdor, Mesenaatti, Spinvest, Kickstarter, Fundedbyme ja Gofundme.

Enkelisijoittajat

Bisnesenkelit, tai enkelisijoittajat, sijoittavat sekä rahaansa että aikaansa etenkin uusien yritysten ja startup -yritysten auttamiseen. Jotta enkelisijoittaja voi lähteä mukaan tukemaan uuden yrityksen toimintaa, sen pitää nähdä siinä jonkinlaista potentiaalia. Yleensä enkelisijoittajiin otetaan yhteyttä yrityksen alkuvaiheessa, sillä sijoittajat haluavat usein tuoda suunnitelmaan mukaan myös oman osaamisensa ja verkostonsa taloudellisen tuen lisäksi.

Hyvä asia enkelisijoittajissa on se, että he yleensä ovat aktiivisesti mukana yrityksen toiminnassa ja he auttavat uutta yrittäjää tekemään yrityksestä menestyvän. Monesti enkelisijoittajat haluavatkin olla esimerkiksi mukana yrityksen hallituksessa.

Kun yrityksellä on takanaan enkelisijoittaja, yrittäjä myy osan yrityksestä enkelisijoittajalle. Hän myös suostuu siihen, että sijoittaja on aktiivisesti mukana toiminnassa. Ihan kenen tahansa taloudellista tukea ei siis kannata hyväksyä, vaan yrittäjän kannattaa tutustua enkelisijoittajaan ja hänen historiaansa.

Jos enkelisijoittajan kanssa toimiminen olisi yrityksellesi sopiva idea, tutki esimerkiksi Finnish Business Angels Network -yritystä.

Sijoitusyhtiöt

Sijoitusyhtiöt voivat myös olla hyvä idea startup -yrityksen rahoittamiselle. Tällaisia yrityksiä on olemassa paljon ja jokaisen niiden toimintatapa ja sijoituskohteet vaihtelevat. Monesti yrityksen sijoituskohteet keskittyvät tiettyyn toimialaan tai maantieteelliseen alueeseen.

Oletko ajatellut omien lainojesi yhdistämistä, esim Omalainan tai Rahalaitoksen kautta? Myös Zmarta.fi tarjoilee hyviä vaihtoehtoja tai ainakin saat näistä listauksen eri vaihtoehdoista.

Viimeisimmät artikkelit