spot_img
KotiRyhmittelemätönMitä on rahastosijoittaminen?

Mitä on rahastosijoittaminen?

Sijoittamisesta on tullut vuosien saatossa koko ajan suositumpi tapa viettää vapaa aikaa. Tähän on vaikuttanut hyvin paljon se, kuinka helppoa sijoittamisesta on tullut, ja kuinka monia erilaisia mahdollisuuksia siihen on luotu. Nykyään sijoittamisen aloittaminen onnistuu hyvin näppärästi verkon kautta, minkä ansiosta monien sijoittamisesta kiinnostuneiden henkilöiden on paljon helpompi aloittaa se.

Sijoittamiseen on todellakin hyvin monia erilaisia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Jotta voit valita juuri sen, joka tulee sopimaan sinulle kaikista parhaiten, sinun tulee tietenkin oppia ymmärtämään, miten eri sijoituskohteet eroavat toisistaan. Siitä syystä me perehdymme tällä kertaa rahastosijoittamiseen. Mitä rahastosijoittaminen tarkoittaa ja miten se voidaan aloittaa? Me tulemme vastaamaan muun muassa näihin kysymyksiin, sekä kaikkeen muuhun, mitä sinulle saattaa tulla mieleen.

Mitä rahastosijoittamisella tarkoitetaan?

Rahastosijoittaminen on yksi Suomen suosituimmista sijoitus tavoista. Se tarkoittaa arvopapereihin sijoittamista. Tarkoituksena on, että sijoittaja hankkii osuuden sijoitusrahastosta sen sijaan, että he omistaisivat kokonaisen osakkeen. Nämä rahastot jakavat rahat osakkeisiin sekä muihin instrumentteihin, mikä tekee tästä tavasta loistavan tavan hajauttaa varoja.

Kuten sanoimme aikaisemmin, yksi suuri syy sijoittamisen nousevaan suosioon on se, kuinka helppoa sijoittamisesta on tehty. Esimerkiksi sivustot kuten pörssikurssit.org tekevät pörssien seuraamisesta ja sijoittamisen aloittamisesta huomattavasti näppärämpää. Kaikki tämä tekee sijoittamisesta helppoa jopa aloittelijoille. Tämä ei ole ainoa asia, mikä vaikuttaa juuri rahastosijoittamisen suosioon. Nimittäin se voidaan myös aloittaa hyvin pienillä summilla. Tämä tekee siitä sopivan tavan aloittaa sijoittaminen myös täysin aloittelijoille.

Rahastosijoittamisella voidaan hajauttaa rahastoja

Kuten juuri mainitsimme, rahastosijoittamisen avulla voidaan hajauttaa helposti varoja. Se tarkoittaa sitä, että sijoittaja saa hajautushyödyn pienellä summalla, mikä on tietenkin hienoa. Hajautuksen tarkoitus on pienentää sijoittamiseen liittyvää riskiä, mikä on erityisen tärkeää aloitteleville sijoittajille.

Hajautus voidaan tehdä monella eri tavalla. Esimerkiksi sijoittaja voi suorittaa ajallisen hajautuksen, omaisuusluokkien hajautuksen, maantieteellisen tai yhtiökohtaisen hajautuksen sekä toimialahajautuksen. Kaikissa näissä on omat hyvät puolensa, joten voit varmasti löytää juuri sellaisen, joka sopii sinulle kaikista parhaiten.

Miten voit aloittaa rahastosijoittamisen?

Nyt kun ymmärrät hieman paremmin, mitä rahastosijoittaminen oikein tarkoittaa, sinun tulee tietenkin selvittää, miten voisit aloittaa sen halutessasi. Tämä onnistuu onneksi hyvin helposti. Nykyään netissä on hyvin monia erilaisia palveluita, jotka tarjoavat mahdollisuuden aloittaa sijoittaminen turvallisesti ja helposti. Koska rahastosijoittaminen on erityisen suosittu sijoituskeino, se löytyy vaihtoehtona hyvin monilta eri sivustoilta. Toisin sanoen voit valita hyvin monien eri vaihtoehtojen väliltä, kun haluat aloittaa rahastosijoittamisen.

Kun olet valinnut sinulle sopivimman sivuston rahastosijoittamisen aloittamiseen, sinun pitää luoda tili sivustolle. Tämä onnistuu hyvin helposti, vaikka yksityiskohdat vaihtelevat tietenkin hieman sivustosta toiseen. Kaiken kaikkiaan kyseessä on kuitenkin hyvin helppo ja nopea prosessi. Kun olet luonut tilin, sinun pitää tehdä talletus tilillesi. Koska rahastosijoittaminen voidaan aloittaa jopa pienemmillä summilla, sinun ei onneksi tarvitse tehdä jättimäistä talletusta.

Sen jälkeen, kun olet tallettanut haluamasi summan rahaa, voit siirtyä markkina-alueelle. Jokainen korkealaatuinen sivusto tarjoaa hyvin yksityiskohtaiset oppaat siihen, miten voit ostaa rahastoja juuri heidän sivustollaan. Kun olet seurannut oppaita ja hankkinut itsellesi rahastoja, olet valmis.

Rahastot voidaan jakaa kahteen luokkaan

Ennen kuin siirryt ostamaan itsellesi rahastoja, sinun on hyvä tietää, että rahastot voidaan jakaa kahteen erilaiseen luokkaan. Näitä pääluokkia kutsutaan nimillä Aktiiviset rahastot ja Passiiviset indeksirahastot.

Aktiivisten rahastojen salkunhoitotiimi pysyy kartalla kohdemarkkinoista aktiivisesti. Tämä vaikuttaa koko ajan eri päätöksiin, mitä tehdään liittyen sijoittamiseen. Näillä rahastoilla on oma sijoitusstrategiansa, joka muuttuu analyysien perusteella. Niiden tarkoitus on voittaa vertailuindeksi eli kohdemarkkinan keskimääräinen tuotto.

Passiiviset rahastot kustantavat selkeästi enemmän kuin aktiiviset rahastot. Kuten voit arvata niiden nimen perusteella, ne eivät ole yhtä aktiivisia kuin aktiiviset rahastot. Siten niiden tekemät tuotot tapahtuvat myös pidemmän aikavälin aikana. Siten ne ovat parempi vaihtoehto pitkäjänteiselle sijoittajalle.

Erilaiset rahastot

Näiden kahden pääluokan lisäksi on myös olemassa erilaisia rahastotyyppejä, joiden väliltä sijoittaja voi valita. Ne jaetaan sijoitusrahastodirektiivin mukaan rahastoihin sekä erikoissijoitusrahastoihin. Näitä eri rahastotyyppejä on todella monia, mutta tietenkin jotkut niistä ovat yksinkertaisesti yleisempiä kuin toiset.

Joitakin kaikista yleisimpiä rahastoja on osakerahastot, yhdistelmärahastot, indeksirahastot, vipurahastot sekä Hedge-rahastot. Nämä eivät kuitenkaan kata vielä todellakaan kaikkia eri vaihtoehtoja, vaan sijoittaja voi myös valita esimerkiksi metsärahaston tai asuntorahaston.

Rahastot voidaan jakaa vielä pienempiin luokkiin näiden luokkien sisällä. Esimerkiksi osakerahastot voidaan jakaa alueen mukaan. Toisin sanoen sijoittaja voi valita vain suomalaisen pörssiosakkeet, tai Euroopan halutessaan.

Tuotto- ja kasvuosuusrahasto

Kaikilla rahastoilla on jonkinlaisia ominaisuuksia. Näistä kertoo esimerkiksi tuotto- ja kasvuosuus. Tuotto-osuusrahastojen kohdalla sijoittajalle maksetaan yleensä säännöllisesti tuottoa suoraan heidän pankkitilille. Tämä sopii niille, jotka haluavat sijoittaa säännöllisen kassavirran takia.

Mikä tulee kasvuosuus rahastoihin, tuottoja ei makseta sijoittajalle takaisin. Sen sijaan ne asetetaan uudelleen uusiin sijoituskohteisiin. Tämä voi tuoda vielä enemmän tuottoa, mutta tietenkin siinä on riskinsä, eikä tuotto ole yhtä tasainen kassavirta.

Rahastojen arvojen määräytyminen

Kaikista viimeisimpänä, meidän tulee tietenkin mainita, miten oikein rahastojen arvo määräytyy. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti markkina-arvojen perusteella. Siihen vaikuttaa sekä arvopaperien että muiden sijoituskohteiden arvo. Kyseessä on hyvin yksinkertainen asia, mikä tietenkin vaikuttaa myös tämän sijoittamisen helppouteen.

Viimeisimmät artikkelit