spot_img
KotiRyhmittelemätönMiten Ethereum louhinta toimii?

Miten Ethereum louhinta toimii?

Kryptovaluutat ovat olleet tärkeä osa maailmaa jo vuosien ajan. Suuri osa meistä tietää joitakin kaikista kuuluisimpia vaihtoehtoja, sekä periaatteessa, miten kryptovaluutat oikein toimivat. Niihin liittyy silti monia asioita, jotka kaipaavat vielä vastauksia.

Yksi näistä asioista on yleisesti se, miten lohkoketjut toimivat. Erityisesti monia kiinnostaa se, miten kaikista kuuluisimpien kryptovaluuttojen lohkoketjut oikein toimivat. Tästä syystä tämä artikkeli perehtyy siihen, miten Ethereumin lohkoketju toimi, ja mitä Ethereum louhinta oikein tarkoittaa. Artikkeli tulee vastaamaan kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin, mukaan lukien siihen, voitko sinä aloittaa louhinnan. Aloitetaan!

Mitä Ethereum louhinta oikein on?

Ethereum toimii sen oman lohkoketjun päällä. Lohkoketju muodostuu yksittäisistä lohkoista, ja jokainen lohko sisältää tietoa kryptovaluutasta. Toisin sanoen jokainen lohko sisältää tiedon kaikista mahdollisista siirroista ja muista vastaavista aktiviteeteista. Jos kaikki lohkot asetetaan yhdeksi ketjuksi, voidaan siten nähdä koko kryptovaluutan historia.

Juuri näiden lohkojen luomiseen käytetään louhintaa. Siten Ethereum louhinta on hyvin oleellinen osa koko prosessia, mikä tulee koko ethereum kaupan käymiseen. ETH kurssi sisältää korkean volatiliteetin, ja louhinnalla on myös tähän oma vaikutuksensa. Se ei kuitenkaan ole todellakaan aino tekijä korkeassa volatiliteetissa, vaan sen aiheuttaa hyvin monet eri asiat.

Miksi louhijoita on edes olemassa?

Ethereum lohkoketju on niin sanottu Proof of Work eli POW lohkoketju. Tästä lohkoketjusta käytetään suomeksi nimitystä työntodiste, mutta kaikista yleisimmässä käytössä on silti POW. POW lohkoketju tarkoittaa sitä, että louhijat todistavat tehneensä vaadittavan työn louhinnasta saadakseen palkinnon tehdystä työstä.

POW louhinta tapahtuu pulmien avulla. Louhijat käyttävät tietynlaista mekaniikkaa ratkaistakseen nämä pulmat. Kun pulma on ratkaistu, he saavat palkkion.

Ethereum on hajautettu lohkoketju. Tämä tarkoittaa sitä, että louhinta on hajautettu monille louhijoille. Tällä vältetään se, että yhdellä toimivallalla olisi suuri valta koko  kryptovaluuttaan. Siten louhijoiden olemassaolo on hyvin tärkeää, sillä sen avulla pidetään koko Ethereum ketju turvallisena, ja tietenkin hyväksytään kaikki mahdolliset siirrot.

Voitko sinä aloittaa Ethereumin louhinnan?

Monia kiinnostaa se, voisivatko he aloittaa louhinnan. Periaatteessa louhinnan voi aloittaa kuka vain, mutta asia ei ole kuitenkaan ihan näin yksinkertaista. Nimittäin POW ketjun toimintatavan takia louhijat joutuvat kilpailemaan todella kovaa keskenään ollakseen ensimmäisiä pulman ratkaisijana. Tätä varten he tarvitsevat kaikista parhaat laitteistot. Muuten he eivät yksinkertaisesti voi ratkaista pulmaa tarpeeksi nopeasti, eivätkä tule saamaan palkintoa.

Ethereumin louhintaan tarvitaan erityinen laitteisto, kuten juuri mainitsimme. Nämä laitteistot sisältävät yleensä jo valmiiksi tarvittavan ohjelmiston, jonka avulla pääset ratkaisemaan pulmia ja louhimaan Ethereumia. Joissain tapauksissa saatat haluta käyttää eri ohjelmistoa, missä tapauksessa sinun tulee tietenkin hankkia tämä erikseen. Kaikki tämä lisättynä siihen, että Ethereumin louhinta vie paljon energiaa, se ei ole todellakaan halpa huvi.

Jos siis haluat aloittaa louhinnan tehdäksesi tuottoa, kannattaa asiaa miettiä hetki. Siinä, että sinä aloitat tekemään tuottoa tulee nimittäin varmasti kulumaan hetki aikaa. Jos haluat tehdä näin ihan huviksesi, sinulla ei tarvitse olla kaikista parasta laitteistoa, joten silloin se on täysin mahdollista. Pidä kuitenkin mielessä, että et oletettavasti tule silloin pärjäämään kovan tason kilpailussa.

Miten ETH siirrot oikein louhitaan?

Kuten mainitsimme aivan alussa, jokainen lohko sisältää kaikki ETH siirrot. Tämä tarkoittaa sitä, että siirrot hyväksytään juuri lohkoketjun avulla. Sen takia voimme käyttää tätä hyvin esimerkkinä siitä, miten louhinta oikein tapahtuu.

Kaikki alkaa tietenkin siitä, että käyttäjä haluaa tehdä siirron käyttämällä yksityistä avaintaan omalta tililtään. Tämä lähettää pyynnön koko Ethereum verkostoon, ja samalla lähetetään pulma. Kun pulma on julkaistu, luohijat voivat aloittaa sen ratkaisemisen. Pulma laitetaan tarpeeksi monta kertaa laitteiston ja ohjelmiston läpi, jotta se luo uuden uniikin avaimen. Tämä avain on ratkaisu, jota on kaivattu.

Kun avain on luotu, lohko on louhittu, ja siirto lisätään lohkoon. Yksi lohko ei tietenkään sisällä vain yhtä siirtoa, vaan sen täyttää monet muutkin siirrot. Tällä tavalla voidaan kontrolloida louhinnasta johtuvia maksuja, samalla kun energia kulut pidetään pienempinä.  Se louhija, joka onnistui ensimmäisenä ratkaisemaan pulman, saa siitä saatavan palkkion itselleen.

Proof of Work ja sen saama kritiikki

Proof of Work eli POW lohkoketju on ensimmäinen lohkoketju tyyppi, jota on käytetty kryptovaluuttojen kanssa. Se tietenkin tarkoittaa sitä, että ajan kanssa on luotu paremmin toimivia vaihtoehtoja, ja POW lohkoketju kerää jonkin verran kritiikkiä.

Tähän kritiikkiin on monia erilaisia syitä. Yksi ensimmäisistä on se, että se rasittaa louhijoita hyvin paljon. Louhijat joutuvat kisaamaan hyvin lujaa keskenään pystyäkseen olemaan aina ensimmäinen pulman ratkaisija. Tämä voi olla hyvin stressaavaa.

Lisäksi POW ei ole kovin nopea, ja se kuluttaa hyvin paljon energiaa. Tämä ei tietenkään ole kovin luontoystävällinen yhdistelmä, mistä POW on kerännyt hyvin paljon kritiikkiä vuosien aikana.

Ethereum louhinta saattaa muuttua tulevaisuudessa

Koska Ethereum on yksi ensimmäisistä kuuluisista lohkoketjuista, on sinänsä täysin ymmärrettävää, että se käyttää vielä tällä hetkellä POW lohkoketjua. Se on kuitenkin saanut sen verran kritiikkiä, että tämä tulee oletettavasti muuttumaan tulevaisuudessa. Ethereum 2.0 on ollut jo jonkin aikaa suunnitteilla, ja yksi suurista muutoksista on se, että tämä tulisi käyttämään toisenlaista lohkoketjua. Niin siitä voidaan tehdä luontoystävällisempi vaihtoehto, joka ei stressaa yhtä paljoin louhijoita.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Viimeisimmät artikkelit